Een publiek kladblok over de kansen om met Internet en andere nieuwe media de democratie te versterken.

maandag, augustus 28, 2006

RVD presenteert: bloggende en podcastende ministers

De RVD geeft al geruime tijd op Regering.nl een overzicht naar de ministers die podcasten, bloggen en chatten.

Zo stuitte ik op Verdonk en Donner die in september in de ministerchat gaan chatten over hun plannen voor 2007 .
Verdonk op 25 september
Donner op 26 september

(site weer gevonden op het net gereanimeerde Politiekeweblog.nl van Mellouki Cadat)

vrijdag, augustus 25, 2006

22-11: Internetstemmen vanuit het buitenland

Wie kunnen er via Internet stemmen?
Gevonden op Kiezen uit het buitenland:

Nederlandse kiesgerechtigden die voldoen aan één van de onderstaande voorwaarden, mogen hun stem uitbrengen vanuit het buitenland.

A Op 10 oktober 2006 heeft u uw werkelijke woonplaats buiten Nederland. Dit betekent dat u niet staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente;
B Op 22 november 2006 verblijft u wegens beroep of werkzaamheden in het buitenland;
C Op 22 november 2006 verblijft u wegens beroep of werkzaamheden van uw echtgenoot, levensgezel of ouder in het buitenland.

Om vanuit het buitenland via Internet te stemmen moet een e-formulier worden gedwonload, geprint en met een postzegel worden verstuurd naar de ambassade of het consulaat.

De bezwaren van de experts die stemcomputers niet vertrouwen gelden natuurlijk ook voor het met je eigen PC stemmen vanuit de Costa Brava.

1 miljoen hits voor Europees discussieplatform

En dat allemaal sinds maart 2006. Aldus een persbericht van de Europese Commissie over Debate Europe (Nl-pagina's hier)
Ik houd niet van hits: ik vind Unique User Sessions en Page Views veel interessanter. Het opvragen van een pagina met 10 plaatjes (menuknopjes etc) leidt tot 11 hits.
In een 6 pagina's lange samenvatting van de discussie(pdf) tot nu toe wordt overigens gesproken van 1 miljoen pageviews. Dat is dus nog veel meer. Er zijn ook erg veel berichten gepost: 12.700. Die zijn voor 90% afkomstig van mannen, afgaand op de opgegeven naam. En die mannen zijn meestal tussen de 18 en 44 jaar oud. Kortom, niet echt een doorsnee van de Europese bevolking.
Een samenvatting van 6 kantjes is natuurlijk zeer summier. Grappig is de constatering dat de discussie nu moeilijker te volgen wordt. Dat lijkt mij, in goed Nederlands, een understatement. De discussiebijdragen zijn ook vooral op de Engelstalige pagina verschenen (56%), maar in meerderheid niet door geboren Engelstaligen. De Nederlandstalige pagina bevat 193 bijdragen (1,5%)

Margot Wallström (beroemd om haar weblog), als commissaris verantwoordelijk voor communicatie, was blij:
“De mensen willen graag hun zegje doen over Europa. Alle vragen en problemen komen in het huidige debat over de toekomst van Europa aan bod. Ik hoop dat meer vrouwen aan het debat op het forum deelnemen. Het succes van het virtueel discussieforum bewijst dat wij niet alleen bezig moeten zijn met de juiste beleidsmaatregelen en de instellingen, maar dat wij de Europeanen ook meer mogelijkheden moeten bieden om bijeen te komen en te discussiëren”.

Debate Europe is een actie uit het Witboek inzake een Europees Communicatiebeleid. (pdf document staat hier)

Burgemeester Raalte bijna weg om valse posts

Ik schreef er eerder over de burgemeester van Raalte, maar gisteravond is er een einde gekomen aan de rel rond de valse berichten die er vanaf zijn netwerk maar niet ondertekend door zijn verschenen. De burgemeester houdt vol dat hij niet verantwoordelijk is voor de posts onder namen 'Emma' en 'Frank', maar wel dat hij een paar andere omstreden berichten heeft ondertekend met zijn initialen (en niet zijn naam). De raad heeft nu zijn vertrouwen opgezegd in de burgemeester. Dat belooft weinig goeds voor hem.
Lees meer op Roalte.net, in de plaatselijke krant de Stentor en bij Planet.
Op Roalte.net vind een discussie plaats over Bolhuis-gate

woensdag, augustus 23, 2006

Kaart van Haagse politieke websites

Via de site van het Haagse GroenLinks raadslid David Rietveld stuitte ik op een bijdrage van Koen Martens - naast ondernemer ook nog penningmeester van de Haagse afdeling van GroenLinks.
Koen Martens heeft een mooie kaart laten maken van de links tussen de sites uit de lokale Haagse politiek. Hij heeft er op de GroenLinkssite een artikel over geschreven.

Jammer is dat de kaart niet een geheel correct beeld geeft. De GroenLinks site heeft veel meer links naar andere sites dan op de kaart wordt weergegeven. De verklaring zit erin dat de site robots die automatisch door sites struinen weert. De kaart is ook gemaakt met zo'n robot of bot.

dinsdag, augustus 22, 2006

Burgemeester slachtoffer van Internet of iets te enthousiast?

Burgemeester Bolhuis van de gemeente Raalte (bekend van zwientie-tikken) en ik hebben een liefde gemeen: we houden allebei van het Internet. Na zijn aantreden gaf de wethouders allemaal een weblog openen, maar er is er slechts een die ook blogt - overigens op een eigen weblog. Ook reageerde de burgemeester op eigen iniatief op www.roalte.net - voor de ambtenaren een dusdanig verrassende actie dat ze dachten dat ze te maken hadden met een grapjas die zich voor de burgemeester uitgaf.
Op dit moment is een relletje aan de gang omdat er berichten zijn gepost die ogenschijnlijk afkomstig zijn van de thuiscomputer van de burgemeester. En die zijn ondertekend door Lex, Peter, Emma en Frank. En dat zijn geen huisgenoten van de burgemeester. De burgemeester verklaart:

"Burgemeester Bolhuis en zijn echtgenote achten het betreurenswaardig dat door derden gebruik is gemaakt van hun IP-adres. Hierdoor kan al snel de indruk ontstaan alsof zij deze berichten zelf hebben opgesteld onder een andere naam. Dit is echter niet het geval.
(...)
De inmiddels achterhaalde opsteller van de berichten heeft zich onvoldoende gerealiseerd dat het deelnemen aan dit soort discussiesites vanuit het netwerk van de burgemeester, hem in diskrediet kan brengen."

Zou er iemand met een laptop in de auto gebruik voor de deur van zijn woning hebben gestaan om gebruik te maken van een slecht beveiligd wifi-netwerk? Heeft iemand technisch doen lijken alsof hij postte vanaf het IP-adres van de burgemeester (het zogeheten 'spoofen'? Klopt de verdenking van een aantal raadsleden dat de burgemeester het zelf gedaan heeft? De Commissaris van de Koningin wil ondertussen informatie.

maandag, augustus 21, 2006

Geld voor e-government een verspilling?

Althans dat kopt Binnenlands Bestuur. De Twentse professor Jan van Dijk heeft onderzoek gedaan onder een groep burgers, digitaalvaardigen en digibeten. Ze kenden sites niet, gebruikten slechts een klein deel van de mogelijkheden of konden hun weg niet vinden. Binnenlands bestuur vindt onbekendheid van 70% van de overheidsdiensten de kop 'verspilling' waard. Daar is niet iedereen het mee eens.
Ik ben benieuwd of dit eenr resultaat is uit het onderzoeksprogramma ICT en Overheidsprogramma's.

Het onderzoek wordt pas in het najaar gepubliceerd, dus meer lezen kan vooralsnog alleen bij Binnenlands Bestuur.

Update 22-8-6: Tubantie had er eind juli ook een bericht over. Daarin wordt ook weer eens aandacht gevraagd voor de digitale kloof. We zijn een van de landen met het hoogste Internettoegang, maar Jan van Dijk vraagt al tijden aandacht voor vaardigheden en gebruik. Er zijn minder mensen die last hebben van de digitale kloof, maar zij die dat wel doen voelen het sterker. De kloof wordt dus niet groter maar wel dieper. (linktip: Anonyous).