Een publiek kladblok over de kansen om met Internet en andere nieuwe media de democratie te versterken.

dinsdag, augustus 22, 2006

Burgemeester slachtoffer van Internet of iets te enthousiast?

Burgemeester Bolhuis van de gemeente Raalte (bekend van zwientie-tikken) en ik hebben een liefde gemeen: we houden allebei van het Internet. Na zijn aantreden gaf de wethouders allemaal een weblog openen, maar er is er slechts een die ook blogt - overigens op een eigen weblog. Ook reageerde de burgemeester op eigen iniatief op www.roalte.net - voor de ambtenaren een dusdanig verrassende actie dat ze dachten dat ze te maken hadden met een grapjas die zich voor de burgemeester uitgaf.
Op dit moment is een relletje aan de gang omdat er berichten zijn gepost die ogenschijnlijk afkomstig zijn van de thuiscomputer van de burgemeester. En die zijn ondertekend door Lex, Peter, Emma en Frank. En dat zijn geen huisgenoten van de burgemeester. De burgemeester verklaart:

"Burgemeester Bolhuis en zijn echtgenote achten het betreurenswaardig dat door derden gebruik is gemaakt van hun IP-adres. Hierdoor kan al snel de indruk ontstaan alsof zij deze berichten zelf hebben opgesteld onder een andere naam. Dit is echter niet het geval.
(...)
De inmiddels achterhaalde opsteller van de berichten heeft zich onvoldoende gerealiseerd dat het deelnemen aan dit soort discussiesites vanuit het netwerk van de burgemeester, hem in diskrediet kan brengen."

Zou er iemand met een laptop in de auto gebruik voor de deur van zijn woning hebben gestaan om gebruik te maken van een slecht beveiligd wifi-netwerk? Heeft iemand technisch doen lijken alsof hij postte vanaf het IP-adres van de burgemeester (het zogeheten 'spoofen'? Klopt de verdenking van een aantal raadsleden dat de burgemeester het zelf gedaan heeft? De Commissaris van de Koningin wil ondertussen informatie.