Een publiek kladblok over de kansen om met Internet en andere nieuwe media de democratie te versterken.

vrijdag, augustus 25, 2006

1 miljoen hits voor Europees discussieplatform

En dat allemaal sinds maart 2006. Aldus een persbericht van de Europese Commissie over Debate Europe (Nl-pagina's hier)
Ik houd niet van hits: ik vind Unique User Sessions en Page Views veel interessanter. Het opvragen van een pagina met 10 plaatjes (menuknopjes etc) leidt tot 11 hits.
In een 6 pagina's lange samenvatting van de discussie(pdf) tot nu toe wordt overigens gesproken van 1 miljoen pageviews. Dat is dus nog veel meer. Er zijn ook erg veel berichten gepost: 12.700. Die zijn voor 90% afkomstig van mannen, afgaand op de opgegeven naam. En die mannen zijn meestal tussen de 18 en 44 jaar oud. Kortom, niet echt een doorsnee van de Europese bevolking.
Een samenvatting van 6 kantjes is natuurlijk zeer summier. Grappig is de constatering dat de discussie nu moeilijker te volgen wordt. Dat lijkt mij, in goed Nederlands, een understatement. De discussiebijdragen zijn ook vooral op de Engelstalige pagina verschenen (56%), maar in meerderheid niet door geboren Engelstaligen. De Nederlandstalige pagina bevat 193 bijdragen (1,5%)

Margot Wallström (beroemd om haar weblog), als commissaris verantwoordelijk voor communicatie, was blij:
“De mensen willen graag hun zegje doen over Europa. Alle vragen en problemen komen in het huidige debat over de toekomst van Europa aan bod. Ik hoop dat meer vrouwen aan het debat op het forum deelnemen. Het succes van het virtueel discussieforum bewijst dat wij niet alleen bezig moeten zijn met de juiste beleidsmaatregelen en de instellingen, maar dat wij de Europeanen ook meer mogelijkheden moeten bieden om bijeen te komen en te discussiëren”.

Debate Europe is een actie uit het Witboek inzake een Europees Communicatiebeleid. (pdf document staat hier)