Een publiek kladblok over de kansen om met Internet en andere nieuwe media de democratie te versterken.

vrijdag, augustus 25, 2006

22-11: Internetstemmen vanuit het buitenland

Wie kunnen er via Internet stemmen?
Gevonden op Kiezen uit het buitenland:

Nederlandse kiesgerechtigden die voldoen aan één van de onderstaande voorwaarden, mogen hun stem uitbrengen vanuit het buitenland.

A Op 10 oktober 2006 heeft u uw werkelijke woonplaats buiten Nederland. Dit betekent dat u niet staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente;
B Op 22 november 2006 verblijft u wegens beroep of werkzaamheden in het buitenland;
C Op 22 november 2006 verblijft u wegens beroep of werkzaamheden van uw echtgenoot, levensgezel of ouder in het buitenland.

Om vanuit het buitenland via Internet te stemmen moet een e-formulier worden gedwonload, geprint en met een postzegel worden verstuurd naar de ambassade of het consulaat.

De bezwaren van de experts die stemcomputers niet vertrouwen gelden natuurlijk ook voor het met je eigen PC stemmen vanuit de Costa Brava.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Er zijn uiteraard nog een aantal extra bezwaren op te noemen die gelden bij stemmen via internet. Als zodanig lijkt het een beetje op de plannen van SDU de verkiezingen via een centrale computer te controleren.

Of dat een goed idee is?

27 augustus, 2006 09:13

 
Blogger Steven said...

Eens! Met als cruciaal dilemma bij het vamuit huis stemmen via Internet de afweging of toegenomen gebruiksgemak (lekker stemmen in je onderbroek) opweegt tegen de risico's van familiestemmen ('jij stemt GroenLinks of ik kook niet meer voor je').
Daar helpt geen centrale computer tegen.

28 augustus, 2006 12:30

 

Een reactie posten

<< Home