Een publiek kladblok over de kansen om met Internet en andere nieuwe media de democratie te versterken.

maandag, januari 29, 2007

Hillary Clinton is digitale pionier

Helemaal hip in de Verenigde Staten: e-announcements. Oftewel, rondbazuinen dat je op het Internet iets interessants gaat melden. Hillary Clinton heeft haar belangstelling voor de presidentskandidatuur ook bekend gemaakt met een e-announcement, maar zij liet die meteen volgen door drie online chats met gebruik van video (kijk zelf hier).
'Conservation' lijkt de communicatiestrategie te zijn in haar campagne. Geheel indachtig de Cluetrain Manifesto. Leidende gedachte van dit manifest is samengevat in de volgende twee zinnen:
"A powerful global conversation has begun. Through the Internet, people are discovering and inventing new ways to share relevant knowledge with blinding speed. As a direct result, markets are getting smarter—and getting smarter faster than most companies."
Het idee komt uit de wereld van marketing en bedrijven, maar waarom niet voor de kiezersmarkt en concurrerende partijen die dingen naar de consument, ik bedoel kiezer. Het gaar daarbij niet meer om massacommunicatie, maar om één op één gesprekken. Een mooie, hartverwarmende gedachte, maar niet zonder kritiek.

Hillary heeft ook gebruik gemaakt van Yahoo Answers. Op deze site zijn heel veel mensen online die vragen van andere bezoekers willen beantwoorden. Hillary stelde volgende vraag:
Based on your own family's experience, what do you think we should do to improve health care in America?
En kreeg in no time 36.000 antwoorden. Interessant: politici die je niet vertellen wat ze vinden, maar je om een antwoord (lijken te) vragen. Slimme omdraaiing.

Haar online campagne is niet onopgemerkt gebleven. Lees meer in SilliconValley.com.
Eigenlijk is ze niet echt een pionier. Andere Amerikaanse politici (en onze Mark Rutten met zijn beschuit-TV), gingen haar voor. De Yahoo-vraag was wel nieuw, maar verder lijkt ze een snelle early adopter te zijn van het slim inzetten van Internet op manieren die anderen haar zijn getoond.

Links:
site Hillary Clinton

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home