Een publiek kladblok over de kansen om met Internet en andere nieuwe media de democratie te versterken.

vrijdag, februari 24, 2006

Eerste Webcast Minister Verdonk

Vorig jaar verscheen, onder verantwoordelijkheid van minister-president Balkenende, het rapport 50 aanbevelingen voor communicatie met en door een Andere Overheid met allerlei voostellen om de overheid een nieuwe plek te geven in het medialandschap. Op pagina 7 wordt gesuggereerd om te experimenteren met nieuwe kanalen, waarbij de overheid early adopter moet zijn.

Minister Verdonk heeft daaraan invulling gegeven door een webcast on line te zetten. Webcast, dat klinkt als podcast, of wellicht zelfs vodcast, maar is feitelijk een 9 minuten durend filmpje waarin de minister aan het woord is op vragen van een gespreksleider. Hij vertelt dat hij Martin Bruinsma heet, maar niet of hij ambtenaar is op het ministerie of een journalist. Hij stelt een aantal vragen die vooral een informatief karakter hebben. De minister mag vervolgens uit de doeken doen over de & campagne en over de inburgeringsexamens buitenland.

Kijkers kunnen niet reageren tijdens de uitzending. Er is geen mogelijkheid tot het geven van complimenten, uiten van kritiek of stellen van vragen. Het wordt niet gecombineerd met een chat of de mogelijkheid via de e-mail van tevoren vragen in te sturen.
En daar zit het verschil met de Ministerchat. Dit is de opvolger van de Publieke Verantwoording, zoals die door minister Pechtold werd verzorgd. Bij de Ministerchat kunnen mensen in een tekst-chat vragen suggereren, die dan door de gespreksleider worden voorgelegd aan de minister en eventuele gasten. Er zijn speciale spelregels voor de chat. Spelregels die gevolgen hebben voor de bezoekers maar ook voor de organisator. De Ministerchat heeft een archief. Zowel van de videobeelden, als van de chat-logfiles.
De Ministerchat is niet meer direct als BZK-chat te herkennen. Er is een hippe vormgeving en alleen in de adresbalk is, heel klein, het BZK-logo terug te vinden. Op 9 maart kun je er chatten met Minister Pechtold en Loek Hermans, voorzitter van het MKB.
Ooit waren er plannen om deze TV-studio in de BZK-gebouwen open te stellen voor alle ministers. Wellicht zou het dan kunnen worden geintegreerd in www.regering.nl.

Bos, Bakker en andere politici hip op Hyves

De politici hebben Hyves ontdekt. Hyves is een community site, vooral voor studenten. Een van de vele voorbeelden van Internet 2.0; dat wat er nog meer op Internet is dan websites van organisaties. Communitysites zijn te rekenen tot de social software.
En razend populair bij een generatie die niet steevast Buitenhof of Nova kijkt. Mensen kunnen er een profiel aanmaken, 'vrienden' van elkaar worden en 'krabbels' voor elkaar achterlaten.
Bert Bakker (D66) was de eerste, maar Hyves werd een hype toen bekend werd dat Wouter Bos ook Hyver is.

"je bent de hipste kandidaat-premier ooit!" (krabbel voor Bos)

"Je bent het hipste tweede-kamer lid! Al die saaien hebben geen hyves!" (krabbel voor Bakker)

Al is die laatste krabbel waarschijnlijk van zijn dochter

Raymond (Spanjar), een van de Hyves-oprichters, roept politici op naar Hyves te komen:

Jullie hebben steeds meer moeite om jongeren te bereiken en te inspireren. Wij hebben steeds meer moeite om naar jullie te luisteren op de traditionele manieren en zien die afstand groeien. Dat vinden wij erg jammer, denk niet dat de maatschappij en de wereld zelf ons koud laten.

Wij hebben daarom een voorstel: Ga wat minder naar Nova en kom naar Hyves, waar wij dagelijks communiceren met onze vrienden: een zaal van bijna 1 miljoen Nederlanders!

Links:
PvdA Hyves, speciaal voor PvdA-sympathisanten.
D66 op Hyves.
Googlenieuws biedt een overzicht van de pers over Bos en Hyves.

vrijdag, februari 17, 2006

Gouden Internet Campagne Driehoek


Het wordt leuk op Internet. De partijen hebben door dat veel mensen snel Internet (ADSL, kabel) hebben en gaan nu over wat ik zou willen noemen de Gouden Internet Campagne Driehoek:
- Internet
- Humor
- Empowerment

VVD en SP hebben leuke filmpies gemaakt en stellen die beschikbaar op Internet. Het nieuwe is (en dat is afgekeken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen) is het inschakelen van bezoekers als onbezoldigde, officieuze ambassadeurs.
Bezoeker, al dan niet partijlid, kijkt lekker filmpje en helpt het campagneteam geheel zelfstandig met het verspreiden van de boodschap.

Kijk maar eens naar het Roos-filmpje van de VVD of het Jan Marijnissenfilmpje (met muziek van Bob Fosko)

Door 'Roos' geinspireerd heeft Wim de Bie op zijn Bieslog een script voor een anti-VVD filmpje gemaakt.

woensdag, februari 08, 2006

Voor wie is elektronisch stemmen makkelijk?



De gemeente Amsterdam heeft de rode potloden weggeflikkerd en is overgegaan op NewVote, de stemPC. Wat mij als Amsterdammer verbaast is de campagne 'Elektronisch stemmen makkelijk voor iedereen'.
Ik vond het ouderwetse stemmen met potlood het toppunt van gemak. Het moeilijkste was het kiezen zelf.
Omdat het blijkbaar niet voor iedereen zo makkelijk is worden er oefensessies belegd.


Vermakelijk is de veelzeggende URL van de pagina over het elektronische stemmen: http://www.amsterdam.nl/gemeente/gemeenteraad/verkiezingen_2006/makkelijk_voor

Het tellen gaat ongetwijfeld makkelijker, of het organiseren van meer dan één verkiezing op één dag.

donderdag, februari 02, 2006

De allerbeste campagnesite

Ok, het is een beetje boute uitspraak, maar ik heb nog geen campagnesite gezien die attractiever, beter opgezet en innovatiever is dan die van de PvdA Leiden. Op hun campagnesite www.leidenopdekaart.nl zetten ze hun partijprogramma en kandidaten op de kaart - van Googlemaps. En hoe!

Een voorbeeld: de bewonersparkeergarage op de Kaasmarkt. Je kunt op de kaart zien dat er iets speelt en als je er op klikt kun je lezen over wat de PvdA over parkeren in het programma heeft, maar ook naar beeldmateriaal kijken.

Lijsttrekker is Marije van den Berg, die ooit bijna Meest Digitale Raadslid van Nederland werd. Ook toen timmerde zij aan de weg, maar nu ben ik ronduit onder de indruk van wat ze heeft weten te organiseren. Ze stelt zichzelf voor met onder andere een goed, kort filmpje. Ik houd daar wel van in de multimedia tijden van nu. Geluid wil ik, maar vooral bewegend beeld. Ik heb die breedbandinternetverbinding en dan wil ik ook dingen die daarbij passen.

Dat heeft het Internetbedrijfje SWIS mooi in elkaar gezet, gebruik makend van Google Maps.

Update 10-2: Tonie van Bright heeft een interview gehouden met de maker Matthias Snoei, van Swis.