Een publiek kladblok over de kansen om met Internet en andere nieuwe media de democratie te versterken.

vrijdag, februari 24, 2006

Eerste Webcast Minister Verdonk

Vorig jaar verscheen, onder verantwoordelijkheid van minister-president Balkenende, het rapport 50 aanbevelingen voor communicatie met en door een Andere Overheid met allerlei voostellen om de overheid een nieuwe plek te geven in het medialandschap. Op pagina 7 wordt gesuggereerd om te experimenteren met nieuwe kanalen, waarbij de overheid early adopter moet zijn.

Minister Verdonk heeft daaraan invulling gegeven door een webcast on line te zetten. Webcast, dat klinkt als podcast, of wellicht zelfs vodcast, maar is feitelijk een 9 minuten durend filmpje waarin de minister aan het woord is op vragen van een gespreksleider. Hij vertelt dat hij Martin Bruinsma heet, maar niet of hij ambtenaar is op het ministerie of een journalist. Hij stelt een aantal vragen die vooral een informatief karakter hebben. De minister mag vervolgens uit de doeken doen over de & campagne en over de inburgeringsexamens buitenland.

Kijkers kunnen niet reageren tijdens de uitzending. Er is geen mogelijkheid tot het geven van complimenten, uiten van kritiek of stellen van vragen. Het wordt niet gecombineerd met een chat of de mogelijkheid via de e-mail van tevoren vragen in te sturen.
En daar zit het verschil met de Ministerchat. Dit is de opvolger van de Publieke Verantwoording, zoals die door minister Pechtold werd verzorgd. Bij de Ministerchat kunnen mensen in een tekst-chat vragen suggereren, die dan door de gespreksleider worden voorgelegd aan de minister en eventuele gasten. Er zijn speciale spelregels voor de chat. Spelregels die gevolgen hebben voor de bezoekers maar ook voor de organisator. De Ministerchat heeft een archief. Zowel van de videobeelden, als van de chat-logfiles.
De Ministerchat is niet meer direct als BZK-chat te herkennen. Er is een hippe vormgeving en alleen in de adresbalk is, heel klein, het BZK-logo terug te vinden. Op 9 maart kun je er chatten met Minister Pechtold en Loek Hermans, voorzitter van het MKB.
Ooit waren er plannen om deze TV-studio in de BZK-gebouwen open te stellen voor alle ministers. Wellicht zou het dan kunnen worden geintegreerd in www.regering.nl.