Een publiek kladblok over de kansen om met Internet en andere nieuwe media de democratie te versterken.

dinsdag, december 13, 2005

Dag Amsterdams Rood Potlood

De raad had er al eerder over besloten, maar nu is het dan zover. De gemeente Amsterdam heeft trots NewVote, de stemPC van SDU gelanceerd. Er kunnen wel vijf verkiezingen tegelijk mee worden georganiseerd, dus ook naast de gemeenteraadsverkiezing, een stadsdeelraadverkiezing, een gekozen burgemeester, een gekozen
stadsdeelvoorzitter en een referendum. De machine maakt het mogelijk.
Er is dus niet gekozen voor die andere, de grote stemtafels van marktleider Nedap. De SDU heeft een PDF-bestand online met instructies voor stemmen in drie handelingen.
Opvallend is wel dat er geen invulling is gegeven aan het amendement Klerks, waarin om een Open Source stemmachine werd gevraagd. De voorkeur voor Open Source komt 'omdat verkiezingen kenbaar, transparant en begrijpelijk moeten zijn voor de burgers'. Dat wordt dus niet waargemaakt. Zie ook de nieuwsbrief van waakhond Bits of Freedom.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

De aandachtige lezer ziet aan de bijgeleverde PDF dat dit systeem fraude ondersteunt: de namen die zichtbaar zijn op de machine zijn voor elke plaats gelijk.

Dit wil zeggen dat niet is te controleren op wie men stemt: daarvoor wordt een andere code gebruikt, niet zichtbaar en niet herleidbaar.

14 december, 2005 11:25

 

Een reactie posten

<< Home