Een publiek kladblok over de kansen om met Internet en andere nieuwe media de democratie te versterken.

vrijdag, september 22, 2006

Politix: Haags stemgedrag in beeld

Josta den Hoogh heeft de moeite genomen om iets te doen wat de Tweede Kamer ook zou kunnen doen: ze toont het Nederlandse publiek hoe er is gestemd op specifieke wetsvoorstellen.
Ze heeft daarvoor Politix.nl gemaakt. Een mooie site. Makkelijk navigeerbaar wordt een overzicht geboden van het stemgedrag.

Heel anders gaat dat op de site van de Tweede Kamer. Op 20 september is dan eindelijk de nieuwe site online gegaan. En de Kamer hoopt dat u tevreden bent: 'Bij het ontwerpen van de website is geluisterd naar de wensen van de bezoekers: diverse gebruikersonderzoeken en beoordelingen door experts zijn voorafgegaan aan de website die er nu staat.' Zo staat er op de website.

Stemmingslijsten worden in PDF beschikbaar gesteld, dus ik ben bang dat Josta nog steeds de uitslagen moet overtypen.

In Engeland heeft MySociety They Work For You gelanceerd. Daarbij wordt het stemgedrag automatisch ingelezen uit de parlementaire systemen.
En omdat MySociety een API (een soort handleiding voor hoe anderen gebruik kunnen maken van hun website en tools) hebben uitgebracht is er ook Public Whip. Die dus gebruik kon maken van de inspanningen en investeringen van MySociety.