Een publiek kladblok over de kansen om met Internet en andere nieuwe media de democratie te versterken.

dinsdag, september 27, 2005

Help! F1! De representatieve democratie erodeert!

De Raad voor het Openbaar bestuur (ROB) luidt de noodklok in een ongevraagd advies De staat van de democratie
"Tekenen van omverschilligheid of minachting voor de politiek bij de burgers gaan samen met verlegenheid en onzekerheid over de rol en positie van de politiek bij bestuurders en politici" (blz. 5)
Het medicijn tegen deze erosie is, volgens de ROB, niet een verandering van de structuur (kiesstelsel, direct gekozen burgemeesters etc) maar verandering van de cultuur. De Raad pleit voor herkenbare en aanspreekbare politiek. Op het interessante weblog Sargasso heeft Steeph een stuk geschreven over het advies.

De Raad verwijst naar een een eerder advies Politiek en media. Pleidooi voor een LAT-relatie (2003) waarin de Raad een een meer onafhankelijke opstelling van volksvertegenwoordiging en regering tegenover de media aanbeveelt. Verder dienen fracties meer te reageren op de leefwereld van de burgers en minder responsief te worden voor mediaberichtgeving.
Dat kan onder andere met ICT, waarvan de mogelijkheden nog zijn uitgeput:
"ICT kan ingezet worden als instrument van een overheid die actief haar eigen informatie en communicatie wil vormgeven. Het gebruik van ICT versterkt de communicatie als tweezijdig proces tussen overheid en burger en levert daarmee tevens een belangrijke bijdrage aan nieuwe, meer interactieve, bestuursstijlen." (blz. 40)