Een publiek kladblok over de kansen om met Internet en andere nieuwe media de democratie te versterken.

maandag, september 26, 2005

Hallo buurman!

Op 14 september was Steven Clift een ochtend op bezoek om te vertellen over zijn open source software Groupserver. Voor een internationaal gezelschap toonde hij de mogelijkheden van zijn tool die e-mail en web combineert. Het is met name ontwikkeld om bottom up e-democracy mogelijk te maken. Clift schetste deze aanpak als alternatief voor top down e-democracy- zoals de digitale debatten die ik zelf organiseerde voor bijvoorbeeld minister Van Boxtel. Bij top down bepaalt de overheid de plek en veelal ook het onderwerp. Waarna er energie moet worden gestopt in het vinden en binden van burgers. In Clifts aanpak gebruiken burgers in een aantal Engelse en Amerikaanse steden Groupserver zelf om een lokaal forum te maken. Daarin wordt dagelijks gediscussieerd door burgers over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Onderwerpen die in de fora leven worden geregeld opgepikt door lurkende (meelezende) mensen in de lokale politiek of media, waarna ze op de politieke agenda komen. Laat je overtuigen op Why Join.
Om een indruk te krijgen van de mogelijkheden kun je het volgende 20 minuten durende flash filmpje bekijken waarin Steven Clift het een en ander presenteert. Op UK Issues Forum staan tips en handleidingen voor mensen die Groupserver willen gebruiken. En het is gratis.

Ik vond Steven Clifts verhaal inspirerend. Willen we er in Nederland iets aan hebben, dan moet er een partij worden gevonden die de software vertaalt naar het Nederlands. Jammer dat subsidieregeling Digitale Pioniers niet meer bestaat :-(

Update: Michiel de Lange heeft op zijn blog een kort verslag geschreven. Dank!

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Hi there,

I have made a short English entry in my blog:
http://www.bijt.org/wordpress/2005/09/15/steven-clift-in-amsterdam/

Thanks Steven!

bye: michiel

27 september, 2005 17:45

 

Een reactie posten

<< Home