Een publiek kladblok over de kansen om met Internet en andere nieuwe media de democratie te versterken.

woensdag, september 07, 2005

E-voting? I'm afraid that's too early

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn volgend jaar raadsverkiezingen. De Engelse regering heeft besloten om, ondanks eerdere plannen, toch af te zien van experimenten met stemmen via Internet en SMS. Redenen om wat gas terug te nemen zijn vooral zorgen over de risico's op stemfraude, het niet op papier kunnen vastleggen van de resultaten en het verlies in vertrouwen op eerlijke verkiezingen. Ook is het duur.
Onze minister voor Bestuurlijke vernieuwing Alexander Pechtol besluit dit najaar of er bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2007 een experiment met telefoon en Internet komt. Zie ook de voortgangsgrapportage (pfd)
Maar niet te lang getreurd. Involve komt met een mooie reactie waar ik het alleen maar mee eens kan zijn:
... it is really the democratic activity ‘between elections not at elections’ which should be taken as the reference point for how healthy any democracy is.

E-democracy / e-governance / e-participatie is meer dan stemmen. Al biedt de mogelijkheid elektronisch te kunnen stemmen of ondertekenen, bijvoorbeeld in combinatie met DigiD (doen!), wel kansen voor burgerinitiatieven (in de gemeente, provincie of Tweede Kamer) of elektronische petities.